Mijn CSM huwelijken

In het begin tijdperk van de beheersystemen maakte ik gebruik van de blogsoftware Pivot. Later tijdens mijn eerste Design bedrijf, Bigsuitcase Media ontwikkelde ik net als elk internet bedrijf een eigen CMS, het Suitcase CMS. Gelikt design met basis functionaliteiten en SEO functionaliteit en erg geschikt voor de basis websites.
Maar de techniek gaat snel en de tijd is schaars, zeker voor een Allrounder. Systemen alsJoomla en WordPress waren toen al een tijdje in opkomst en erg geschikt. En ook al zitten er veel voordelen aan het hebben van een eigen CMS, er zijn ook een aantal nadelen. Maar dit is een geheel ander verhaal en daar zal ik dan hier ook niet dieper op ingaan.

Baksteen Media en hetCMS

Toen ik samenging met Baksteen Media waren zij al een tijd onderweg met de ontwikkelingen van destijds een revolutionair beheersysteem in Python/Django, genaamdhetCMS. Niet zo zeer het systeem zelf, wat ook erg goed is maar eerder de denkwijze erachter en de manier van ontwikkelen was erg goed over nagedacht (en uitgevoerd). Zonder ook daar nu dieper op in te gaan, liet ik mijn eigen CMS direct varen en heb toen en nog steeds met veel plezier met hetCMS geleefd.

To CMS or not to CMS

Meestal is het zo, en vooral de laatste jaren dat een klant altijd een CMS kreeg aangeboden, het vleugelwoord. Maar in de praktijk blijkt vaak dat veel gebruikers dat nog veel te moeilijk vinden om te gebruiken. Een veel gebruikte zin is “net zo makkelijk als Word” maar ook Word is voor veel gebruikers nog een uitdaging om te gebruiken. In de praktijk is het dus vaak zo dat de klant alsnog het bureau inschakelt om de content aan te passen, iets waar het CMS juist voor bedoeld is. Met hetCMS was dit anders, doordat hetCMS alleen doet wat hij moet doen, goed gebalanceerd is en overzichtelijk konden eigenlijk alle klanten er gelijk mee overweg, er was direct een klik!

De CMS jungle

Inmiddels zijn de meeste beheersystemen zover dat je per gebruiker goed kunt instellen wat zij wel en niet zien. De wereld van betaalbare, goede (opensource) beheersystemen is explosief gegroeid de afgelopen 3 jaar. De markt is volwassen geworden en de kwaliteit is vaak hoog. Er is voor ieder wat wils, wat een goede zaak is maar wat het ook een stuk onoverzichtelijker maakt.

Aangezien er maar twee manieren zijn om de weg te leren in die Jungle, en dat is een gids zoeken of zelf op reis gaan. Ik ben zelf op reis gegaan en heb het afgelopen jaar meerdere systemen uitgebreid gebruikt en getest.

Conclusie

Er werd een conclusie gemist dus bij deze;) Er is tegenwoordig veel aanbod wat betreft beheersystemen. Het is belangrijk om vooraf per project te kijken wat je nodig hebt en welk CMS daar het beste bij past. Verder is het ook afhankelijk van de technische kennis en de kennis die je als gebruiker hebt. Kies een systeem die bij het project past maar ook bij jouw en verdiep je hier goed in en vraag desnoods advies.

Hieronder een opsomming van mijn favoriete CMS’en met de voor- en nadelen en een link naar een voorbeeld website en de demo.

Mijn CMS huwelijken

1. hetCMS

Een CMS die aan de ontwikkelkant fijn is door een relatief makkelijke en krachtige template engine en aan de gebruikers kant fijn is door zijn overzichtelijkheid en recht toe recht aan aanpak. Dit systeem is erg geschikt voor alle klanten die een basis website willen en voor webdesigners die niks met techniek te maken willen hebben maar wel websites willen maken. hetCMS is gehost en er zijn kosten aan verbonden voor de ontwikkelaar maar voor de doelgroep zeer geschikt.

Voorbeeld websiteWebsiteDemo

2. WordPress

Oorspronkelijk bedoelt voor weblogs maar met de komst van versie 3.0 ook zeer geschikt voor de meest uiteenlopende websites.
Een grote fanbase en community, makkelijke en krachtige template engine en voor werkelijk alles een plugin maakt dit systeem tot mijn meest gebruikte CMS op dit moment. In de basis een redelijk kaal systeem, en met de juiste plugins om te toveren tot een alles kunner. Nadeel op dit moment vindt ik de boomstructuur bepalen voor een website aan de gebruikerskant.
Voorbeeld websiteWebsiteDemo

3. Magento

Een Opensource beheersysteem voor webshops, maar er is ook een betaalde variant. Een huwelijk wat langzaam opgang kwam maar naar een introductie tijd kon ik het toch goed vinden met Magento. Ook een grote community, waarschijnlijk ook door de enorme complexiteit van het systeem en daardoor ook hier en daar een bug, maar tot nu toe niks wat ik niet heb kunnen oplossen. Een Boeing vliegtuig is een mooie metafoor voor de backend van Magento maar de mogelijkheden zijn dan ook eindeloos. Voor de ontwikkelaar is de learningcurve ook hoger dan bij veel andere systemen maar het is het meer dan waard.
Nadeel, ontzettend uitgebreid met hier en daar nog bugs. Grote voordeel, zie nadeel, afgezien van de bugs:)
Lees hier meer artikelen over magento
Voorbeeld websiteWebsiteDemo

4. ModX

Zo’n twee jaar geleden dook Modx voor het eerst op in mijn leven, Modx is een systeem waar je gelijk mee wegloopt maar daarna nog wel wat tijd in mag investeren om er goed mee overweg te kunnen. Aan de gebruikerskant is het erg fijn en flexibel en voor de ontwikkelaar zijn de mogelijkheden eindeloos. Modx is dan ook niet alleen een beheersysteem maar ook een framework. Het profileert zichzelf als het SEO CMS en deze verwachting maakt hij meer dan waard. Het systeem is nu hard aan het groeien en met de komst van een nieuwe versie is het aantal plugins en de community ook geëxplodeerd. Nadeel, in het begin is de werkwijze behoorlijk wennen.
Voorbeeld websiteWebsiteDemo

5. Concrete 5

Concrete 5 is een CMS die op veel manier afwijkt van de andere beheersystemen. Om te beginnen is het volledig gebaseerd op Front-End editing. Er is een beheersysteem, maar de meeste tijd breng je aan de voorkant door. Een design is opgebouwd aan de hand van blokken, door op een blok te klikken kun je deze verplaatsen of editen of er iets aan toevoegen zoals widgets of tekst. Vooral erg geschikt voor de wat kleinere, grafische websites waar de klant zelf ook mee wil spelen wat betreft het design en de indeling. Een min punt aan het systeem vindt ik het content beheren, dit proces vindt ik wat omslachtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *