100 days of code challenge – part 2

De eerste 100 days of code challange (officiële website) starte ik in in Februari 2022, een 5 maand voor de geschatte komst van mijn dochter. Aanleiding was mijn marathon avontuur eind 2021 waarbij ik leerde wat langdurige focus en commitment kon doen voor plezier en resultaat. Nu is er eindelijk ruimte in mijn leven voor het 2e deel. Ik start vandaag op 23 februari 2024, en eindig op 1 juni.

Ik ga mij wederom focussen op het leren van Javascript, niets meer niets minder. De basis van deze 100 dagen challange is de cursus “The Complete JavaScript Course 2022: From Zero to Expert!” op Udemy met af en toe een uitstapje. Bijvoorbeeld een tutorial in mijn eigen boilerplate project die ik speciaal voor de challanges heb opgezet. Hiervoor heb ik een development trello bord waar ik tutorials en technieken opzet die ik er bij kan pakken.

Rules

 • Elke dag minimaal een half uur
 • Externe accountability, ik hou een log bij en post elke dag een bericht op het interne slack kanaal van mijn team
 • Uitzonderingen
  • Overmacht door bijvoorbeeld familiezaken
  • (Spontane) borrels
  • Geen zin of moe zijn dus geen valide redenen 🙂
  • Mocht ik door onderstaande uitzonderingen, een dag missen dan haal ik die in het weekend in

Inhoudsopgave

Dag 1

Op het werk had ik vandaag mijn maandelijkse opleidingsmiddag waardoor ik alles even heb kunnen afstoffen want het is toch alweer bijna twee jaar geleden sinds de vorige challange. De tijd is bizar snel gegaan met de kleine er bij 🙈 Dus eigen boilerplate project opnieuw opgestart, trello bord weer afgestoft en de draad weer opgepakt.

#dekrachtvanherhaling mijn gehele blogpost van de eerste challange gelezen om alles weer even vers op mijn netvlies te krijgen!

Takeaways

 • Emoticons menu op osx ctrl + cmd + spatie
 • Javascript console openen -> Option + Command + J op OSX
 • Een regel sluit je af met ; maar dit hoeft niet! Het wordt wel beschouwd als good coding though #bestpractise.
 • CamelCase schrijven van variabelen
 • Start een variable niet met een cijfer, hoofdletter, reserverd keywords (new etc) of een ampersand, your gonna have a bad time mkay
 • Hoofdletters gebruik je alleen voor constanten die nooit veranderen zoals PI
 • Var is oud > ◦ Let
  • Let is muteerbaar (Let number = ‘One’ / number = ‘Two’
  • Voorbeeld -> Leeftijd
  • Const
   • Constant
 • Javascript operators https://www.w3schools.com/jsref/jsref_operators.asp
 • ‘use strict’; aan het begin activeert de strict mode versus the sloppy mode)
 • de term bug komt uit 1940 toen een echte bug voor een probleem zorgde

Bonus: Er is een Gutenberg anchor block speciaal voor page jumps. Handig hoor!

De draad weer oppakken

Het leuke van mijn boilerplate en kanban bordje is dat ik zo weer oppak waar ik ooit mee bezig was. Ik was aardig ver met de implementatie van Three.JS en deze tutorial. Alleen kwam ik er achter dat daar ES6 voor nodig is waar je het beste webpack voor kan gebruiken en wat weer lastig is met Gulp wat ik nu net als basis had gebruikt destijds. Omdat de meeste projecten waar ik aan werk nog steeds Gulp gebruiken wil ik dat nog niet overbood gooien. Gelukkig had ik nog informatie staan over een mogelijke oplossing in de vorm van de module bundler Rollup.

Dus als doel voor dag 2 & 3 dit weekend heb ik er voor gekozen om dit als nog af te ronden, let the fun begin!

Dag 2

Weinig coderen, veel lezen. Uiteindelijk gekozen voor implementeren van Webpack stream integreren in Gulp, https://webpack.js.org/guides/integrations/#gulp en https://github.com/shama/webpack-stream.

 • Extra learnings
  • --save-dev versus --save wanneer de code er niet op rekent bij het draaien maar alleen bij het maken van de assets
  • Een veel voorkomende misvatting -> Webpack is een modulebundelaar zoals Browserify of Brunch. Het is geen taakloper zoals Make, Grunt of Gulp. Taaklopers zorgen voor de automatisering van algemene ontwikkelingstaken, zoals het linten, bouwen of testen van het project. Vergeleken met bundelaars hebben taaklopers een focus op een hoger niveau.

Dag 3

The Boys, laatste episode van season 1 kijken. En oja, van Rollup naar Webpack naar Vite, nog weer beter schijnbaar. Ik ben nu alweer lost in al die fantastische technische feestjes. In ieder geval heb ik vandaag Three.js en de tutorial lokaal draaiend gekregen. Nu nog de GLTFLoader aan de praat krijgen voor de raket 🚀

Dag 4

De GLTFLloader aan de praat gekregen en eindelijk, 2 jaar na het ontdekken van de tutorial heb ik hem als nog lokaal draaiend gekregen.

Dag 5

In de vorige 100 days code challenge gebruikte ik de Grasshopper app om javascript te oefenen via een app. Helaas heeft google deze de nek omgedraaid en die ligt nu op de Google Graveyard. Vanavond ben ik op zoek gegaan naar een waardige opvolger en die heb ik gevonden in de Sololearn app. Hier heb je naast javascript courses nog veel meer talen en thema’s dus ik heb er zin in. De app zit goed in elkaar en de playground om te oefenen zit goed in elkaar. Ik heb vanavond de eerste lessen gevolgd en de aankomende tijd zal ik een introductie course volgen op de momenten dat ik niet thuis ben of even geen zin in een laptop op schoot heb. Benieuwd naar mijn progressie? Hier is mijn profiel pagina #externalaccountability.

Dag 6

Even een quicky vanavond wegens een vol programma, kleine javascript lesjes volgen met de Sololearn app.

Dag 7 – devOps mysql fixen

Aangezien ik gister en vandaag ruim 4 uur bezig ben geweest met een probleem waarbij ik mijn mysql omgeving niet aan de praat kreeg, tel ik dat als mijn cursus uren voor vandaag. Het is dan niet helemaal coderen en meer devOps maar zonder goede locale omgeving wordt het werkend en hobbyen leven lastig en daarnaast vrat dit probleem al mijn recourses want tja ik wil het dan ook begrijpen en oplossen. Ik heb heel wat tutorials gevolgd, AI gevraagd en met elk stapje begreep ik het beter. Voor nu ben ik er achter waarom het niet werkt en dat het alleen gebeurd als mijn laptop volledig restart (bijvoorbeeld door lege accu) en ik heb een paar stappen waardoor ik de boel weer aan de praat krijg.

Bootstrap failed: 5: Input/output error
Try re-running the command as root for richer errors.
Error: Failure while executing; `/bin/launchctl bootstrap gui/502 /Library/LaunchAgents/homebrew.mxcl.mysql.plist` exited with 5.

Oplossing

launchctl unload -w ~/Library/LaunchAgents/homebrew.mxcl.mysql.plist
rm ~/Library/LaunchAgents/homebrew.mxcl.mysql.plist
sudo rm -rf /usr/local/var/mysql
brew reinstall mysql
unset TMPDIR

Dag 8

Merk wel dat het begin van de challenge toch altijd even pittig is, het zoeken naar een balans en het wennen aan de gewoonte. Vandaag weer lekker een hoofdstuk via SoloLearn gedaan.

Dag 9 – Level 2

Nu is het nog het herhalen van de basis, straks weer lekker de diepte in!

Dag 10 – nog 1 les tot certificaat

Nog een les en dan is het eerste deel klaar, certificaat binnen en dan gaan we de diepte in 🥳

Dag 11 – Vive la functions

Goeie herhaling van javascript functions 👌

Dag 12 – forms en values

Herhaal oefeningen .. level 3 en 5 dagen streak in SoloLearn #verslavendlekker

Dag 13 – hoofdstuk going deeper afgerond

Weer een stapje voorwaarts. Op naar een nieuw hoofdstuk!

Dag 14 – forms en booleans

De lessen worden al iets interessanter en gaande weg leer ik toch weer nieuwe dingen ondanks dat het weer vanaf het begin is. Voorlopig blijf ik lesjes in Sololearn volgen wegens drukte en moeheid.

💡Leuk feitje, de boolean die de basis is van al wat digitaal is is vernoemd naar George Boole. Geen kleine legacy 💯

Dag 15 – objecten en puntjes

Bijna een week streak aan SoloLearn 🥳

Dag 16 Logical operators

Dag 17 Datatypes

Ik wist nog dat er 7 zijn. Uit het hoofdje; String, boolean, number, null .. weer 4 net als 2 jaar terug 🙈 er zijn ook nog de big int, undefined en symboll.

Dag 18 Flows, flowcharts & algorithms

De 3 verschillende flow types bij langs gegaan.

Dag 19 conditional statements

ik ❤️ van het woordje parentheses

Dag 20 – logical & comparison operations combo

Niet fit dus lastiger leren vandaag.

Dag 21 – beer && puzzles

Goeie combo 🥳

Dag 22 – practise makes perfect

Oefenen, oefenen en oefenen. Streak dag 15 sololearn 🥳

Dag 23 – Early Weekend Nerden

Van 7 tot 9 heerlijk rustig aan gewerkt aan mijn eigen WordPresss hobby project (Kennisbank) terwijl de kleine zich zelf vermaakte. Door de cursus en oefeningen gaat het developpen weer een stuk beter en sneller en heb ik nu een paar mooie filters gebouwd voor category en tags zodat ik gemakkelijk de data in mijn tabellen kan voorsorteren op basis van datatype (Snippets, plugins ..). Iets waar ik dagelijks gebruik van maak dus zowel leerzaam als functioneel.

Dag 24 – For a while loops

Oefenen, oefenen en nog meer oefenen. For & while loops oefeningen doen.

Dag 25 – Certificaat binnen 🥳

Laatste oefeningen en nu mijn introductie cursus javascript klaar. Op naar de volgende!

Dag 26 – JavaScript intermediate & Ziekenboeg mantelzorg skip

Korte sessie want vrouw en kleine beiden ziek. Desondanks een kick off met objecten in de JavaScript intermediate course op SoloLearn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *